Kunstenaars
 

Willy Peeters

Willy Peeters

IJzerenmolenstraat 53

3001 Leuven-Heverlee

0497 33 23 22 / 016 23 40 67 

willypeeters@pandora.be

www.willy-peeters.com 

Willy Peeters (’57) woont te Leuven (Heverlee), waar zich ook zijn atelier bevindt. 

Studeert vanaf 1972 aan het Sint- Lucas instituut in Brussel. Eerst de kunsthumaniora en later het Hoger Kunstonderwijs richting beeldhouwen in het atelier van Koenraad Tinel. 

Sedert 1983 werkt hij als zelfstandig kunstenaar en stelt regelmatig individueel tentoon. Verder neemt hij deel aan groepstentoonstellingen in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Polen, Italië en de VS.

In opdracht realiseerde Willy Peeters verscheidene grote beelden en beeldengroepen voor openbare pleinen en gebouwen en werd zijn werk opgenomen in verschillende openbare en privé collecties.
Als portrettist realiseerde hij vele borstbeelden waaronder 2 gewezen eerste ministers voor het Belgische parlement.
Creaties van zijn hand werden wereldwijd verspreid via “Awards” die door verschillende organisaties werden besteld.

Willy Peeters is een man die duidelijke keuzes heeft gemaakt in zijn leven. Dat hij ooit beelden wou maken, is er daar één van. 

Elke kunstenaar stippelt zijn eigen weg uit, kiest resoluut voor een materie, een discipline die past bij zijn geaardheid. Wie niets voelt voor de taille directe, zal het echte beeldhouwen maar een steenharde, gevoelloze bedoening vinden. Maar het modelleren in was of klei - de techniek die Willy Peeters toepast - is ook een fysieke aangelegenheid. Tastend zoekt de kunstenaar zijn weg in het onbekende, het nog niet bestaande.

Het onderwerp van de beelden lijkt de eenvoud zelf: de menselijke figuur. Toch is het werk van Willy Peeters zelden zo eenvoudig als het lijkt. Zijn beeldentaal pendelt tussen onomwonden en omfloerst. Soms is de betekenis heel direct aan te voelen, soms houdt de kunstenaar het bewust vaag. Het enige houvast dat je dan als kijker hebt, zijn de lichaamstaal en mogelijk de titel van het werk. 

In zijn takkenmensen, of composities met takken keren Adam, Eva en Charon terug, of boetseert hij gewoon figuren die in een boom herrijzen. Dood en herrijzenis, tweespalt, krachtmeting en metamorfose, groei en verval of oneindige groei. De namen die Willy Peeters aan zijn werken geeft, liegen er niet om. Of de inspiratie nu uit de Griekse mythologie, uit de christelijke overlevering of uit de actualiteit komt, zijn personages zijn vaak verwikkeld in gevechten of processen die hen verstrengelen, of die hen naar een val of naar een opwaartse beweging leiden. Het leven zit vol twijfels, risico’s en complicaties, maar beelden van gefnuikte groei of herrijzenis zijn een constante in het werk van Willy Peeters.

www.willy-peeters.com

Werk Willy Peeters Werk Willy Peeters Werk Willy Peeters
Nationale Loterij
Belsack
Dekoninck
Jejo Wines
Gemeente Pepingen
Colora
Doraku
Materia Gin
KBC
Alzarine