Kunst in het dorp 2017

9 - 10 - 16 - 17 september

Helena Duson

Helena Duson

Als 31 jarige vrouw ben ik fier op 2 van mijn talenten, klavertjes 4 vinden en met gerecupereerde materialen en een minimum aan geld en inspanning iets nieuw en praktisch creëren. Mijn creatieve vaardigheden zitten in het bloed, en al doende leerde ik. De combinatie van een groot respect voor onze leefomgeving en voor het kleinste materiële prulletje, doet mij eindeloos fantaseren en creëren. Dankzij het opstarten van mijn eigen recuperatiekapsalon, dat in 2009 bekroond werd als jonge onderneming van het jaar, kon ik voor mezelf, een eigen ethische en sociaal geëngageerde manier van leven waarmaken.
Skin Outlet Sale: kleding uit mensenhuid
Ontwerpster Helena Duson stelt een nieuwe collectie voor met een bijzonder thema: oude, gerimpelde huid.
De tentoongestelde kledij werd ontworpen door Helena Duson. De gebruikte stoffen zijn bedrukt met digitale beeldbewerkingen gemaakt door Karolien Deman. Deman gebruikte hiervoor foto's van oude, gerimpelde huid. “De bedoeling is dat je letterlijk in bejaarde huid kan kruipen”, zegt Duson.
De collectie komt voort uit een sterk sociaal engagement en klaagt de soms schrijnende toestanden in zorginstellingen in ons land aan. Helena Duson: “Er bereiken ons telkens opnieuw verhalen over verwaarlozing, over geestelijke en fysieke mishandeling van mensen die niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Kwetsbare mensen, zoals hulpbehoevende bejaarden of gehandicapten, krijgen niet altijd de zorg en omkadering die ze verdienen. Integendeel: te beperkte middelen, tijd- en personeelstekort leiden soms tot regelrecht misbruik. Met deze expo willen we die problematiek opnieuw onder de aandacht brengen.”
“We maken ons bovendien ernstige zorgen over de verdere privatisering van zorginstellingen. Wanneer het enkel om geld draait bestaat de kans dat menselijkheid en levenskwaliteit naar de achtergrond verschuiven.
Deze collectie van luxekledij gemaakt uit de huid van hulpbehoevenden is een duidelijke oproep: verlies niet uit het oog dat juiste en voldoende zorg steeds op de eerste plaats moet komen.”
“Deze problematiek bestaat al langer dan vandaag. Structureel verandert er weinig. De enige optie die je momenteel hebt is een klacht indienen,maar dat is voor veel mensen een behoorlijk hoge drempel.”
Helena neemt het niet alleen op voor de zwakkeren in ons mensdom maar richt zich in één adem tot de onderdrukte dierenwereld. Zo poseren de modellen met Chinese naakthondjes die gekleed gaan in zelfgemaakte bontjasjes. Het gebruikte bont kent zijn oorsprong uit Aalsterse Carnavalsrestanten. De juwelen die bij deze kledinglijn horen, werden gemaakt met echte dieren-en mensentanden. Skin Outlet Sale is een project dat moeilijke sociale onderwerpen durft aan te kaarten en doet dit op een esthetisch-artistieke wijze. Doordat de modellen zich hullen in menselijke huid draait men de conventionele rollen om. Het is een project dat bestaat uit meerdere lagen van betekenis. Geef de ouderen hun waardigheid terug en de dieren hun vacht.

Werk Helena Duson Werk Helena Duson Werk Helena Duson
Alzarine
Destryker
Belsack
Groendekor
Dekoninck
Jejo Wines
Jopego
Borremans
Restaurant Olifant
KBC
Gemeente Pepingen
Provincie Vlaams-Brabant
Groundcontrol
Nationale Loterij