Kunst in het Dorp 2018

15 - 16 - 21 - 22 - 23 september

't STAT

't STAT

Project: Fatima van Bellingen

Wie zijn wij:

’t STAT staat voor “het Schilder- en TekenAtelier Ter Loo”. Rita, Marleen, Hilde, Jeaninne, Irene, Patrick en Leo, komen wekelijks samen hier in het o.c. Ter Loo met één gemeenschappelijke motivatie: twee dimensioneel creëren met potlood, aquarel, acryl, olie …op papier, karton, doek… . Iedereen is vrij bezig met de technieken en onderwerpen die hem of haar het best liggen. Iedereen inspireert en motiveert elkaar met de slogans “gij kunt dat” en “goed bezig”.

Het Idee:

Voor Kunst in het Dorp is de inspiratie de ruimte met het altaar van de voormalige kapel. In de katholieke kerk worden tal van heiligen aanbeden elk met hun specificaties. Zo is er de plaatselijke heilige Drogo die aanbeden wordt voor de bescherming van o.a. de zwakke weggebruiker en de wandelaar. Voor de gelijke behandeling van vrouw, man en genderneutraal binnen kerk en maatschappij creëerden we onze fictieve heilige. Een willekeurige internetfoto van een gesluierde vrouw zal voortaan voor ons de persoon worden die wordt aanroepen tegen discriminatie gebaseerd op gender. De internetfoto wordt door iedereen creatief vrij geïnterpreteerd. We geven de dame de naam “Fatima van Bellingen”. Zoals er in de kerk verschillende afbeeldingen bestaan van een zelfde heilige zullen er ook verschillende afbeeldingen bestaan van Fatima van Bellingen. De enige beperking om één geheel te vormen : de maat 40 cm op 50 cm.

Het resultaat:

Voortaan is deze kapel gewijd aan “Fatima van Bellingen”. Op de muur boven het altaar hangen de interpretaties van haar afbeelding. Kaarsen kunnen aangestoken worden om haar te eren en te bidden voor meer gelijke behandeling. Aangepaste “gender neutrale” muziek van Farinelli. Om echt als heilige te worden erkend bidden wij tijdens deze tentoonstelling opdat zich enkele mirakels zouden voltrekken.

 

Werk 't STAT Werk 't STAT Werk 't STAT
Alzarine
Belsack
Groendekor
Dekoninck
Jejo Wines
Jopego
Borremans
KBC
Gemeente Pepingen
Provincie Vlaams-Brabant
Leo's Bistro
Nationale Loterij
Claes Willems