Kunst in het Dorp 2018

15 - 16 - 21 - 22 - 23 september

Willy Ronsmans

Willy Ronsmans

Geboren te Leuven in 1935

Atelier Begonialaan 39

1740 Ternat

Studie ‘s: Hoger Instituut St- Lucas Schaarbeek. Schilderkunst en Beeldhouwkunst.

Bekwam een studiebeurs voor Italië. Verblijf in de Academia Belgica te Rome.

Kunstacademies : Leuven /Sint- Joost- ten- Node/Antwerpen/ Sint-Jans-Molenbeek-Molenbeek.

Laureaat BP-Prijs voor schilderkunst (1958).

Eerste Prijs Nationale Beeldhouwkunst (Vermeylenfonds) 1985, gouden Medaille van de stad Oostende.

Studiebeurs voor Tsjechoslowakije (structuren van het Kunstonderwijs) 1983.

Richtte, op aanvraag, in 1974 de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunst op en was er directeur tot 1993. In die periode opende hij ook de filialen te Ninove, Gooik en Opwijk…

Voor het goede doel tekende hij (1992-1993) 130 houtskooltekeningen portretten van gekende en minder gekende personen , ook opgenomen in een boek “ Portret versus Portret “ en die werden tentoongesteld in het Cultureel Centrum te Wemmel.

Het beeldend werk van Willy Ronsmans is polyvalent, naast zuiver figuratief ook nog zeer verscheiden in de technieken. Tussendoor werkte hij ook even non-figuratief…

In zijn geheel is het de uitdrukking van een kritische visie op de mens en zijn wereld. De kracht en inspiratie in de vormgeving haalde hij bij de eerste figuurtekening van het kind “de kopvoeter.”

De razendsnelle evolutie van de laatste 50 jaar is niet altijd ten goede van de mensheid. Ontstellende verschillen en tegenstellingen verdelen de volkeren. Steeds meer uitvindingen openen ongekende mogelijkheden…Zijn figuren zijn mutanten geworden. Soortgenoten van de gewezen kopvoeters.

WR observeert met een intussen mildere blik de maatschappelijke en wereldwijde (r)evolutie. De tijd en ruimte zijn anders toegankelijk…De constante in de geschiedenis die Brueghel en Bosch ook beroerden blijven hem boeien. Humor en spot blijven WR dan ook niet vreemd.

Als beeldhouwer in brons of keramische beelden, als schilder, tekenaar of graficus, steeds blijft WR trouw aan zichzelf.

Hij gaat Icarus niet na…

Werk Willy Ronsmans Werk Willy Ronsmans Werk Willy Ronsmans
Alzarine
Belsack
Groendekor
Dekoninck
Jejo Wines
Jopego
Borremans
KBC
Gemeente Pepingen
Provincie Vlaams-Brabant
Leo's Bistro
Nationale Loterij
Claes Willems