Literair café
De van Strijtemse school

Zondag 14 en 21 september 2025 om 16:00

Locatie: kasteel-klooster Ter Loo

Reeds vele jaren komt een groep dichters met regelmaat samen in Ternat om zich te laven aan de wijsheid en kennis van hun mentor, coach en leraar, Ivo van Strijtem.

Ze zijn intussen een hechte groep geworden en steunen elkaar in de zoektocht naar het juiste woord en de juiste formulering. Daarbij waken ze erover dat iedereen zijn eigen stijl bewaart. Ze houden niet van uniformiteit. De groep is een veilige haven waar iedere dichter beter van wordt.

Volgende dichters nemen deel aan het literair café van Kunst in het Dorp 2025.

Kevin Annoot
Kevin Annoot schrijft voornamelijk kort en over dagdagelijkse dingen zoals straatstenen. Zijn poëzie zal hij misschien nooit aan de straatstenen kwijt geraken maar dat vindt hij niet erg. Zolang straatstenen de poëzie maar niet kwijt geraken.

Marc Bergman
Hij begon dertig jaar geleden nieuwjaarsbrieven te schrijven voor zijn familie.
Marc schreef zijn eerste gedicht in 1994. Sinds 2006 is hij actief bij de schrijfgroep Zinspiratie (Vlassenbroek). De voorbije jaren is hij actief lid van de van Strijtemse School in de Ploter in Ternat. Hij heeft nog geen eigen publicaties maar werkt mee aan verschillende uitgaven van Schrijfgroep Zinspiratie.

Hilde De Cock
Ze debuteert in 2024 met haar poëziebundel Raaklicht. Eerder was ze laureate van poëziewedstrijden in Ronse en Herzele. In 2018 werd ze genomineerd voor PoetryInternational in Rotterdam. Haar gedichten werden opgenomen in meerdere bloemlezingen waaronder deze van “Het gezeefde gedicht”. In haar gedichten huist een hunkering van de kwetsbare mens naar schoonheid, echtheid en troost.

Katelijne Delmal
Katelijne Delmal volgde de specialisatie beeldende kunst bij KunstAs en ontwikkelde gaandeweg een eigen kijk en eigenheid, getypeerd door een zekere eigenzinnigheid. Via alternatieve benaderingen waaronder Vedic Art en poëzie, als lid van de van Strijtemseschool, creëert ze met woorden beelden en uit beelden woorden.

Hilde Gee
Hilde Gee schrijft toegankelijke poëzie met woordspelingen, poëzie die verleidt of misleidt waar niets is wat het lijkt. Poëzie zonder lange zinnen of moeilijke woorden. Haar gedichten verwerkt ze vaak als canvaspoëzie in abstracte schilderijen uitgevoerd in acrylverf en mixed media. In eigen beheer en geheel eigenhandig gemaakt verschenen reeds 2 kleine dichtbundels “Handtaspoëzie” en “Binnenzakpoëzie”.
Ze nam reeds meerdere keren deel aan poëzievoordrachten in o.a. het jaarlijks Poëziecafé in CC De Ploter in Ternat, Dichter bij dichters in Affligem, Nacht van de Kleine zonde in Teralfene, literaire avonden in Hotsy Totsy in Gent en tijdens de Gentse Feesten.

Liese Leunens
Liese Leunens deelt graag haar passie voor taal. Liese gebruikt technieken uit het improvisatietheater en poëzie. In 2021 ontving ze de Cultuurprijs Pepingen.
Haar dochters maakten een Instagram-account aan (@poeziejegraag) en daar post ze quotes en versjes met een knipoog.

Marijke Mollaert
Ze schrijft maar heel af en toe. Meestal beschrijft ze wat ze ziet en voelt, met weinig woorden, en daar even bij stil staan.

Vera Steenput
Als ervaren leerkracht Nederlands voor anderstaligen pleit Vera Steenput voor helder taalgebruik en dat zet zich door in haar poëzie. Maar wie door de bedrieglijke eenvoud van de gedichten heen kijkt, ontdekt verrassende lagen en linken in ruimte en tijd. Na de publicatie van twee chapbooks “Orgelpunt” en “Mondjesmaat” als opmaat, debuteerde zij in de literaire wereld met de dichtbundel “Sterke Schoenen” (april 2023). Vera staat graag op het podium en begeleidt zichzelf regelmatig met draaiorgelmuziek.

Anne Vandergoten
Anne Vandergoten observeert met veel aandacht de alledaagsheid en distilleert daaruit haar gedichten. Ze weet heel handig om te gaan met woord en tijd. Ze was van 2022 tot 2024 landschapsdichter van het regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei.

Els van Thuyne
Els Van Thuyne houdt van woorden. Hun timbre, toon en ritme bepalen de dans van het gedicht, dat op zijn beurt weer dichter en lezer verrast met zijn nieuwe passen. Zo ontstaan telkens andere bewegingen die observaties, gedachten en emoties doen overvloeien in elkaar. Haar bundels zijn “Dendermonde, Milennium II”, “Moeizaam Vlees”, “Waar is Watou?”, “Watou, wat nog meer ?” en “beZeeten”.

Betty Vleeshouwer
Haar gedichten groeien in de natuur, in grote en kleine emoties.

Ivo van Strijtem (1953), pseudoniem van Ivo Evenepoel, is dichter, bloemlezer, essayist, literair vertaler uit het Engels en het Zweeds, leraar creatief schrijven en bovenal een gepassioneerd en eigenzinnig poëzieliefhebber. Sinds jaar en dag gidst deze 'ambassadeur van de poëzie' fijnproevers door de wereld van de gedichten. Hij combineert zijn liefde voor woorden met een warme, toegankelijke aanpak. ‘Poëzie moet uit haar boeken treden,’ beweert hij – en dat maakt hij keer op keer waar.

Laatst verschenen dichtbundels: ‘De Liefde, jazeker’ (2014), ‘Een kamer met een tafel en schrijfgerei’ (2019) en De vrolijke tijd (2022), alle uitgegeven bij Atlas Contact Amsterdam/Antwerpen.

Enkele persstemmen:

'Van Strijtem verstaat de kunst een grote eenvoud te suggereren waar bij nadere beschouwing diepgang zich paart aan een uitgewogen schoonheid. Deze gedichten zijn met niets te vergelijken, zo uniek zijn ze'. (C.L. van der Pluijm).

‘Ogenschijnlijk eenvoudige maar subtiel geformuleerde en diepgravende poëzie’ (John Vervoort in dSL)

Van Strijtem toont zich in veel publicaties een hartstochtelijk en deskundig pleitbezorger van poëzie. (Liesbeth Vanhögen in Poëziekrant)

© foto’s: De van Strijtemse School

Bellingahaim
Alzarine
Belsack
Colora
Dekoninck
Heytens
Jejo Wines
KBC
Nationale Loterij
Restaurant Maximus
Villa servais
Gemeente Pepingen