War poetry 14-14
War Poetry 1414. Dat zijn 2 dichters en 1 schilder. Dat zijn Piet Deryckere, Geert Vanhassel en Wim Adriaenssens. Met hun gedichten en schilderijen nemen ze ons mee naar de gruwel van 100 jaar geleden. Het verhaal van strijd en slijk geëvoceerd in 8 doeken en evenveel gedichten.
Een verhaal dat uiteindelijk niet gestopt is in 18 maar bleef voort gruwelen tot vandaag, tot in ’14 dus. Er is immers wel elke dag ergens een plek in de wereld waar mensen onschuldig sneuvelen voor het eigen groot gelijk. En wie er ook sterft, vriend of vijand, … het is wel altijd een vader, een moeder, een zoon, een dochter, een vrouw of een man ‘van’ iemand anders. Dat zulke emoties best hevig zijn, maakt War Poetry 1414 andermaal duidelijk in Bellingen tijdens ‘Kunst in het Dorp’.
Wim Adriaenssens (1968) is schilder, modeontwerper, meubeldesigner en oprichter van de design studio AWA. In zijn oorlogsschilderijen bundelt hij de energie van explosies, vibraties en emoties. Die staan in schril contrast met zijn ‘Flanders Fields’-schilderijen die een vibrerend beeld laten zien van een woekerende maar toch vrolijk gekleurde natuur. Zijn doeken hebben een enorme kracht onder meer door het specifieke gebruik van olieverf.
Piet Deryckere (1948) is dichter, studeerde aan het Sint-Lukasinstituut in Schaarbeek, is voormalig leraar artistieke vakken in het secundair onderwijs en medewerker binnen de kunstkring De Merselborre in Vlezenbeek. Beeldende kunst en poëzie zijn de rode draad door zijn leven en carrière. Hij schreef onder meer poëzie in de rand van het werk van fotograaf Patrick Bardyn. Vorig jaar was er een eerste artistieke samenwerking met dichter Geert Vanhassel tijdens KID 2013. Een poëzieband die deze editie een vervolg krijgt tijdens War Poetry 1414.
Geert Vanhassel (1970) is dichter, journalist, presentator en muzikant. Van 2009 tot 2014 was hij ook stadsdichter van Halle. Zijn poëzie is vrij direct, vastberaden en doortastend. Dat doet hij doelbewust om zo snel mogelijk in interactie te kunnen treden met de ‘emoties’, het ‘denken’ en het ’zijn’ van zijn lezers. Voor het kunstenaarscollectief ‘Unforget’, dat volgend jaar tentoonstelt in onder meer GC Coloma in Sint-Pieters-Leeuw en Fondatel in Herne, schrijft hij momenteel een reeks van 20 oorlogsgedichten. Een voorsmaakje krijg je alvast tijdens ‘Kunst in het Dorp’.