Kunstenaars
 

Hélène De Ridder

Hélène De Ridder

Resschebeke 68
B-9320 Erembodegem
helenederidder1@hotmail.com
www.helenebatik.be

In 1986, aan het einde van haar opleiding Sierkunsten - Monumentale kunsten aan de academie voor Schone kunsten te Aalst, verwierf Hélène De Ridder de Valerius de Saedeleerprijs.

Dit was het begin van de ontdekking ‘een wereld van textielkunst’. Een zoektocht doorheen deze kunst bracht haartot bij het batikken.

De batiktechniek opende een boeiende nieuwe wereld, een wereld van anders-zijn: niet zozeer de traditionele, maar de experimentele batik, van kleur naar wit/zwart, van vlakken naar details, van schrijven naar prikkeldraden, van muraal naar ruimtelijk, het is een zoeken naar een antwoord op zoveel vragen.

Batik hoort bij Hélène: ‘helenebatik’…

De vele verschillende tjantings en borstels geven telkens een ander grafisch karakter. De geur van smeltende was verrijkt de sfeer waarin de werken ontstaan. Teksten, prikkeldraad of doordringende ogen zijn thema’s die haar de laatste tijd boeien. Wit/zwart, het grafische, details, haarfijne lijntjes, Hélène probeert ze te volgen naar een nieuwe horizon.

Zij speelt met woorden in haar werk: letters en handschrift, woorden en gedachten zijn de geliefde inspiratiebron.

Bij kant spreekt men van een reiziger. Voor Hélène is ‘batik’ de reiziger, de vaste waarde doorheen haar textielwerk. Batik is de basis van assemblages waarbij karton, autobanden, pluimen, houten ziften, afgedankt materiaal een meerwaarde geven aan het geheel.

De talrijke tentoonstellingen en wedstrijden brachten haar naar een indrukwekkende reeks landen: België, Nederland, Denemarken, Engeland, Hongarije, Italië, Zweden, Slovakije, China, Zwitserland, Turkije, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Ukraine, Venezuela, USA, Letland, Japan, Portugal, Roemenië.

Onlangs kreeg ze een Award, Biamt 2018, Timisoara (Roemenië) en de Ward master of Shinagawa ward, Tokyo, National art Center, Tokyo, Salon Blanc 2019 (Japan) en in 2021 een nominatie in The International Collage Biennial – The Collage obsession, Timisoara 2021 (Roemenië).

In 2018 nam ze ook deel aan de 6de Riga Intern. Texile and Fibre art Triennial, Riga (Letland).
In 2014 en 2016 was ze geselecteerd voor Contextile, Guimarës (Portugal) en in 2015 was ze geselecteerd bij Textile Art of Today (Slovakije).


Prijzen en selecties/werken in bezit van kan men terugvinden op haar website: www.helenebatik.be 

Werk Hélène De Ridder Werk Hélène De Ridder Werk Hélène De Ridder
Nationale Loterij
Belsack
Dekoninck
Jejo Wines
Gemeente Pepingen
Colora
Doraku
Materia Gin
KBC
Alzarine
Villa servais