Kunstenaars
 

Stijn De Pourcq

Stijn  De Pourcq

Mijn werk bestaat uit mixed media sculpturen met voornamelijk dierlijke materialen: skeletten, gemummificeerde dieren, verwerkte en vervormde lichamen. Een onconventionele vorm van taxidermie. Ik zie schoonheid in de dood, en maak haar tot mijn werkmateriaal. Soms laat ik haar in haar eenvoud zien, soms geef ik er een nieuwe vorm aan.

Een groot deel van mijn praktijk bestaat uit een langzaam proces van materiaalverwerving en -bewerking. Het verzamelen, schoonmaken en conserveren kan jaren duren.

Of ik nu vertrek vanuit het materiaal of eerder het soort maker ben dat een idee vertaalt in een sculptuur is niet altijd duidelijk. Het is wel een proces waarin ik contrast zoek, experimenteer, er tijd mee doorbreng, het verlaat, ernaar terugkeer. Achteraf is dat proces niet meer toegankelijk, de herinnering eraan is verdwenen alsof het er niet is geweest.

Terugkomende thema’s zijn de breekbaarheid van het leven, het verlangen naar onthechting en onafhankelijkheid, de gevangenschap van het individu in zijn emoties, relaties, carrières, geloofssystemen en materialisme. 

Daarnaast zie ik een polariserende wereld waarin de samenhang en verbinding in verval is. Dat laatste komt vooral in mijn meest recente werk tot uiting.

Ik breng honderden vergelijkbare botjes of diertjes samen in een driedimensionale vorm. Wat ontstaat is een spanningsveld tussen het organische, het geometrische en de kracht van de verzameling. Precisie en toewijding bijna als een vorm van verzet.

——————————————————————————————

Stijn De Pourcq groeide op in en rond Ronse. Vervolgens studeerde hij psychologie en criminologie in Gent en nu woont hij aan de oevers van de Leie te Drongen. Hij werkte jaren als circusartiest – voetbaljongleur.
Uit poppenonderdelen, elektronische componenten, een lamshart op sterk water en een stuk boormachine maakte Stijn zijn eerste creatie in 2014. 

www.stijndepourcq.com

www.instagram.com/stijndepourcq

stijndepourcq@gmail.com

0479/352166

Werk Stijn  De Pourcq Werk Stijn  De Pourcq Werk Stijn  De Pourcq
Nationale Loterij
Belsack
Dekoninck
Jejo Wines
Gemeente Pepingen
Colora
KBC
Alzarine
Villa servais